Utolsó kommentek

Értelmetlen lánclevelek helyett

2008.05.16. 22:48 Ablak

Állandóan kapjuk a láncleveleket, amiben hol kiskutyákat kell megmenteni, hol vért adni és nem ritkán a jótékony Bill Gates és társai akarják elosztogatni vagyonukat.
Most éppen egy eltűnt kislány megtalálásában kérik a segítségem és sok más ember segítségét. Rácz Vivien még február végén tűnt el és a neten kicsit rákeresve kiderül, hogy már 2 hónapja elő is került. Az ügyben az az érdekes, hogy a levél még mindig kering, terjed és mindez valószínűleg még így lesz hónapokig, sőt akár évekig is.
Az emberek el se olvassák miről van szó, csak küldik tovább a levelet.
 
Soha, de soha ne küldj tovább ilyen leveleket!
 
Egyrészt azért, mert lehet már rég nem aktuális, mint esetünkben, vagy akár sose volt az.
Másrészt viszont ilyenkor több tucat, de akár több száz részben akár ismeretlen ember e-mail címét küldöd szét a nagyvilágba. Elég ha közülük egy valakinek vírusos (kémprogramok és társai...) a számítógépe és máris az ilyen levelekből több 100 e-mail cím kerül illetéktelen kezekbe, minek hatására majd kapjuk a napi pár tucat viagra reklámot.
 
No, de akkor mit tegyen aki segíteni akar? Mit tegyen az aki segítségre szorul és jól jönne neki a gyorsan és ingyen terjedő segélykiáltás?
Először is célszerű összedobni egy honlapot, amin szerepel minden fontos tudnivaló. Ki, miért és mit szeretne, hol áll az ügy...
Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki nem rémül meg ha regisztrálnia kell egy ingyenes blogot és oda néha feltenni egy postot. Az ilyen oldalon lehet tudatni az örömhírt, miszerint a kislány megvan, vagy akár le is lehet szedni a telefonszámot, amit egyébként percente hívnának a segíteni szándékozók. A lánclevél, iwiw üzenőfal jöhet ezután, de csak szigorú megkötésekkel.
Egy ilyen tartalmú levél máris teljesen korrekt: 
"Eltűnt a kislányom... kérlek segítsetek megtalálni. Részletek itt: http://eltuntakislanyom.blog.hu/
Kérlek nézzétek meg az oldalt és ha ott még mindig azt látjátok, hogy keressük, akkor küldjétek tovább a levelet."
Ha úgy adódik az ilyen lánclevelet egy pillanat alatt meg lehet állítani azzal, hogy a honlapra kiírjuk az örömhírt, de akár újabb információkat is fel lehet tárni, amit egy sima útjára engedett lánclevélnél aligha tehetünk meg.
Aki pedig továbbküldi a levelet az figyeljen oda, hogy a korábbi címzetteket törölje a levélből!

3 komment

Címkék: internet

A bejegyzés trackback címe:

https://ablak.blog.hu/api/trackback/id/tr71473240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BugaJakab 2008.05.18. 18:16:34

Jó az ötlet.

Kössz a gondolatmenetet, engem is zavartak, de közben lelkismeret-furdalásom volt, hogy ezeket nem küldöm tovább. Leginkább az ismerőseim nem-zavarása volt az érvem.

Így tiszta ügy, cask azzal foglalkozok, ha egy jótét lélek, aki indította a lánclevelet, készít egy honlapot.

accipiter · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/szemelyugyi-gazdalkodo-es-fejleszto-kepzes.php 2009.09.19. 10:56:24

Én lánc levelet már sosem küldök tovább, mert az pusztán net szemét. Persze nyilván lehet, hogy van amelyik igaz, de azt majd helyettem tovább küldik.

Bécsi lakos 2010.03.24. 23:22:14

yikes.tolna.net/hoax

Ennel tobbet nem kell, nem szabad mondani.
süti beállítások módosítása