Utolsó kommentek

Felnőtt egy generáció a politikában

2010.03.24. 09:42 Ablak

Felnőtt egy generáció, amelynek tagjai idén először lesznek meghatározó szereplői és egyben aktív résztvevői a választásoknak.
Ők azok, akik már alapvetően nem az átkosban szocializálódtak, nincsenek komoly személyes tapasztalataik arról, milyen is egy nem demokratikus országban élni. Gyerekkoruk emlékei között a bécsi bevásárlókörút az egyik legnagyobb kaland, még valamelyik szocialista gépjármű hátsó ülésén utazva. Nagymamájuk ugyan még néha olyan intelmekkel szolgált nekik, hogy a "Maszek az drága", de ezt már akkor se nagyon értették. Egyrészt akkoriban már minden maszekká vált, másrészt a maszek szó ezzel együtt gyakorlatilag megszűnt létezni.
Gyermeki naivsággal, természetességgel fogadták mindazt, ami a demokráciával járt. A külföldi utazás, a műszaki cikkek, a család új autója mind csak azon múlt, hogy anyagilag hogyan álltak szülei. Most visszagondolva nem is feltétlenül értik miért is ment a család anno Bécsig a hűtőszekrényért, részben talán azt is gondolják, hogy "biztos itthon drágább volt". A pénz felnőtté válásukkal párhuzamosan vált a legfőbb értékmérővé és korukból adódóan csak mostanában ébredtek rá, hogy ez nem feltétlenül helyes így.
Szólásszabadság, demokratikus jogok és szabad verseny? Fel sem merül a kérdés, hisz ezek már régi vívmányok. Egy részükről történelemóra során 150 év távlatából tanultak, míg másik felét csak a hülye és béna oroszok erőltették ránk.
Akkoriban még minden fiatal egységesen imádta a nyugatot, legfőképp persze Amerikát. Minden ami onnan jött, vagy róluk szólt az menő volt a kólától kezdve a hamburgeren át az ország világhatalmi nagyságáig.
Persze azóta fiatalos értékrendjük nagy részét kinőtte ez a korosztály, de azért valamilyen formában még most is jelen van gondolkodásmódjukban.
Felnőtté válásuk során keresztül mentek olyan eseményeken, melyek majd minden fiatalt érintenek. Vagány tettek, örültségek, bulik és botlások jellemzik életük megelőző néhány évét. Van akinek ez már vagy tíz éve végetért, van akinek még most is tart. 
Politikával igazán talán akkor találkoztak először, mikor a Kacsameséket megszakítva jelentették be nekik a tévében Antall József halálát.
Fiatal koruk másik menő, de felnőttesebb műsorát a Friderikusz Show-t és utódműsorait is előszeretettel nézték, ahol a jelenleg legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor kápráztatta el őket és velük együtt a fél országot. Akkoriban ez a fiatalos politikus képviselte mindazt, amit ezen korosztály tagjai fontosnak véltek és bizony legtöbbjük első szavazatát is neki adta. Naná, hogy neki adta, hisz az alternatívát a volt rendszer utódpártja képviselte, no meg mindenféle vicces és komolytalan ember, mint a Torgyán és a Csurka.
Politika értelemben is sokat változott azóta a korosztály értékrendje. Van aki hamar és drasztikusan, van aki lassabban és még nem is egészen ábrándult ki az akkoriban választott politikai erőből. Egy részük ezt a választott politikai oldal nagymértékű változásával, míg másik felük saját értékrendjének fejlődésével magyarázza.
Mostanra mindenesetre megtörtént, vagy éppen folyamatban van generációjuk politikai ébredése. Van aki még a "politika mocskos és nem érdekel" jelszóval elzárkózik minden ilyen jellegű témától és nem is tervez részt venni a választásokon, de egyre többen kezdenek aktívan foglalkozni saját és az ország jövőjével. Legaktívabb részük akár már politikai pályára is állt, vagy legalábbis elkötelezte magát generációjuk két új irányvonala mellett. Fiatal politikai múltjukból eredően közös jellemzőjük, hogy mindannyian idealisták.
 
Vegyük is sorra, hogy mely ez a két irányvonal és melyek a jellemzőik.
 
 
Visszatekintő idealista Előretekintő idealista
Alapvetően a múlt mozgatja gondolataikat és tetteiket. Legfőbb feladatuknak a múlt sérelmeinek helyreállítását tűzték ki zászlajukra. Legyen szó a politikusok vélt, vagy valós elkövetett bűneiről, egyes népcsoportok ország jövőjét negatívan befolyásoló helyzetéről és viselkedéséről. A megoldást minden esetben a büntetésben látják.
A múltat olyannyira nem tudják elfogadni, hogy sokuk még az országhatárokat is visszaállítaná és Nagy-Magyarország víziója reális lehetőségként lebeg szemük előtt.
A jövő foglalkoztatja őket és annak jobbátételéért szeretnének is tenni. Fenntarthatóságot, tisztább környezet és tisztább közélet megteremtését tűzték ki célul. Olyan szabályok, normák létrehozására törekednek, melyek garantálják a fejlődést, a parlament és környezetünk megtisztulását. Meg kívánják teremteni az elszámoltathatóságot, átláthatóságot, hogy a jövőben törvényileg szabályozott módon lehessen garantálni céljaikat. A lemaradottak, hátrányos helyzetűek felemelésében látják problémájuk megoldását.
Tagjai olyan fiatalok, akik teljesen átlagos életvitelt folytattak, ám mostanra belefásultak az elégedetlenségbe. Alapvetően nem boldogok, sőt néha egyenesen dühösek és ezt sokszor heves vérmérsékletű tettekkel vezetik le. Többségük elkövette a fiataloktól megszokott hibákat, ám azokat mára élesen elítéli. Mást várnak saját maguktól, kortársaiktól és a jövő nemzedékétől is. Magukra erőltetnek olyan értékeket, melyeket soha nem követtek igazán és nem is tudnak betartani. Vallásosság csak szavaikban erényük, életvitelük ugyanolyan távol esik a nemzeti értékek őrzésétől, mint bárki másé. Ők is nyugati, divatos ruhákban járnak, plázában vásárolnak, hamburgert, pizzát és kólát fogyasztanak, mint a többség. Életvitelük a hazai normáknak megfelelően mondhatni, hogy liberális, bár ettől a szótól mereven elzárkóznak. Pedig a káros szenvedélyek, drogok az ő táborukban is jelen vannak, ők is élnek házasság előtt szexuális életet és bizony néha még a melegekkel is szívesen fényképezkednek.
Alapvetően boldog emberek, életvidámak, ám elégedetlenek. Úgy gondolják lehetne jobb, lehetne más a világ és Magyarország. Féltik a saját és társaik jövőjét, tartanak attól, hogy a néha még meg is torpanó fejlődés nem lesz tovább tartható. Hibáikat ők is elkövették, átéltek mindent amit egy fiatal át szokott. Sokan közülük nyilván megalkudnak olyan eszmékben, amit csoportjuk elvei szerint meg kellene változtatni. Ők is benzinfaló autókkal közlekednek, holott környezetszennyező és hosszú távon fenntarthatatlan működtetésük. Hisznek a tökéletességben, még politikai területen is, mondhatni naiv idealisták. Meglehetősen toleránsak másokkal, úgy gondolják mindenkin és mindenen tudnak változtatni, jobbá tenni. A légynek sem tudnának ártani, néha még szó szerint is. Kifelé épp ezért néha kifejezetten gyengének látszanak.
Véleményük lesújtó a másik idealista csoportról, sőt legtöbbjük egyenesen a legutáltabb politikai csoport reinkarnációját látja bennük. Úgy vélik eszméik mögött nincs tartalom, haszontalan értékeket kergetnek és létük legfontosabb szempontja, hogy őket gyengítse. Mindent el is követnek, hogy akár csak az esélyét is elvegyék politikai kibontakozásuknak. Ők sincsenek jobb véleménnyel a másik idealista csoportról. Agresszívnek, demagógnak és hibás értékrendűnek tartják őket. Létezésüket ugyan elfogadják, ám úgy gondolják idővel észheztérnek majd és ezzel együtt súlyukat vesztik.
Nemzeti értékeket és érdekeket hangoztatnak és ezt mindenek fölé emelik. Viszonyuk a külföldi állampolgárokhoz és vállalatokhoz ennek megfelelő: nem látják őket szívesen. Magyarországot leginkább az Európai Unión és a NATO-n kívül tudják elképzelni, mint erős és független ország. Európai normákat követnek, olyan nyugati eszméket vallanak, melyeket magukénak tudnak érezni gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi téren. Magyarország helyét Európán belül, annak szerves részeként képzelik el.
Gazdaságilag szintén a független állam megteremtése lebeg a szemük előtt. A múltat ezen a téren sem tudják elfogadni és több vállalatot állami kézbe vonnánk, míg az idetelepült multinacionális vállalatoknak búcsút intenének. Meggyőződésük az, hogy jobban boldogulnánk a külföldi tőke és vállalatok nélkül. Azt hangoztatják, hogy ezek a befektetők és cégek, csak elhordják az ország vagyonát és megtermelt értékeit. Gazdasági tekintetben tehát a szocializmusra hasonlító, eleve életképtelen programot szeretnének megvalósítani. Zöld gazdaság, fenntartható fejlődés jellemzi programjukat. Fontosnak tartják a magánszektor sérthetetlenségét, a betelepült külföldi vállalatok ittlétét, ám utóbbiak szerepét máshogy képzelik el. Az alacsony képzettséget igénylő munkahelyekből nem kívánnak többet az országba csábítani és a fejlődést ők is a belső munkahelyek megteremtésében látják. Naivan ezt a környezetvédelem erősítésével kívánják elérni. Mivel a környezetvédelem és a gazdaság kapcsolatában kevés közös pontot találnak, azt is főleg csak az energetika és egyre kisebb súlyú mezőgazdaság területén, így bár elképzeléseik előremutatóak, jelentős gazdasági fejlődést egészen biztosan nem hozhatnak.
Jövőjüket tekintve valószínűsíthető, hogy napjainkban érik el népszerűségük csúcspontját. Egyrészt elutasítottságuk nagyon magas, másrészt eszméik olyannyira kiélezettek, hogy azok tompítása nem hozna új szavazókat, ellenben kiábrándult saját tagokat eredményezne. További radikalizálás pedig mérsékeltebb tagjaikban is visszatetszést keltene. Természetesen ettől függetlenül hosszú távon komoly szereplői lehetnek a parlamentnek, ám szinte biztosan csak ellenzékben. Az általuk hangoztatott kormányzóképességüket ugyanis még valószínűleg a vezetőik sem gondolják komolyan. Programjuk egyértelműen ellenzéki szerepre predesztinálja őket.
A 2010-es választások időpontja talán kicsit még korai nekik, de úgy tűnik venni fogják az első akadályt. Jövőjük szempontjából innentől parlamenti erőként felmutatott teljesítményük, értékrendszerük képviselete lesz a meghatározó. Elutasítottságuk kicsi, meglehetősen középre pozícionált helyzetük nagy mozgásteret biztosít számukra. Parlamentbe kerülésükkel olyan publicitásra tehetnek szert, melyet kihasználva sokkal nagyobb rétegeket szólíthatnak meg. Kérdés mivel szólítják meg őket, mert jelenlegi programjuk valóban modern és előremutató, ám gazdasági téren igen karcsú. Valamilyen értékrendszert ezen a téren még ki kell alakítaniuk a jövőben. Ennek halogatása jelenlegi helyzetükben érthető, de a jövőben megkerülhetetlen. A jövő tehát bármit hozhat még számukra, az irány pedig minden bizonnyal már a következő 4 évben el fog dőlni. Kis zöld párttól a komoly kormányképes erőig bármi válhat belőlük.

 

Gondolom mindenki ráismert a két politikai pártra, így nevüket felesleges is lett volna leírni.

A szerző a fent említett generáció tagja, ám egyik poltikai párt sem tudja soraiban.

37 komment · 1 trackback

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://ablak.blog.hu/api/trackback/id/tr561864456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: FIDESZ HÍVŐKNEK! 2010.03.25. 00:43:50

A FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) az állítólagos „rendszerváltozás” után az SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot „élete főművének” tartó, magyar szár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2010.03.24. 20:48:24

A táblázatig jó onnantól handabanda.

1Daho 2010.03.24. 21:02:00

Vannak a 22-18 éves korosztályban Fidesz, MDF, sőt MSZP szimpatizánsok is. Szóval leredukálni minket 2 csoportra, túlságosan leegyszerűsítő.
És nem mindenki idealista. Vannak akik már most cinikusan állnak hozzá az egészhez. Az eleje tényleg érdekes volt, de ezt a táblázatot én törölném.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.24. 21:49:29

Ha valaki nem a neoliberális gazdasági programot mondja, az már karcsú? A hazai munkahelyteremtés és a zöld munkahelyek erősödése, az energiafüggetlenség irányába tett lépések okos állami infrastrukutális beruházásokkal ma sokkal inkább mainstream gazdaságpolitika, mint idealizmus.

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2010.03.24. 21:56:12

A barátom nagyanyja mondta vala: a politika úri huncutság.

vasziljevics 2010.03.24. 22:03:12

kikérem magamnak, hogy beskatulyázz ezen két csoport bármelyikébe is

-JzK- 2010.03.24. 22:03:53

Agyoncsépelt tartalom nélküli toposzok: a Jobbik maradi, haladni képtelen obskurantista köcsögök pártja, míg az LMP haladár-aladár, és Eu meg píszendláv. Kár, hogy ezek csak buta puffogások.

-JzK- 2010.03.24. 22:04:59

"Véleményük lesújtó a másik idealista csoportról, sőt legtöbbjük egyenesen a legutáltabb politikai csoport reinkarnációját látja bennük."

Miért talán az LMP nem a buziszerető kurzus átmentése?

Mateahos 2010.03.24. 22:09:11

két csoportra lehet osztani az embereket.vannak akik két csoprtra osztják és vannak akik nem....hm...

Bivalyrobi 2010.03.24. 22:10:51

Az LMP csak egy SZDSZ klón. Az Szdsz ide menekült át. Amint bejutnak a parlamentbe meg fog jelenni Horn Gábor és a többiek, vagy a kölykeik. Én is ehhez a generációhoz tartozom, de nem vagyunk hülyék. Az Szdsz ugyanígy indult.

"Ők is nyugati, divatos ruhákban járnak, plázában vásárolnak, hamburgert, pizzát és kólát fogyasztanak, mint a többség. Életvitelük a hazai normáknak megfelelően mondhatni, hogy liberális, bár ettől a szótól mereven elzárkóznak. Pedig a káros szenvedélyek, drogok az ő táborukban is jelen vannak, ők is élnek házasság előtt szexuális életet és bizony néha még a melegekkel is szívesen fényképezkednek."

Az átlagember azt fogyasztja, amit kap. Az átlag fiatalra pedig ez különösen jellemző. Már a Kádár korszak kitermelte a konzumidiótákat, mert tudta, hogy azokból sohasem lesz magukért és a hazáért kiálló forradalmár.

"egyes népcsoportok ország jövőjét negatívan befolyásoló helyzetéről és viselkedéséről. A megoldást minden esetben a büntetésben látják."

Ez a mondatod is bizonyítja, hogy ők gondolkodnak a jövőben, és nem a jelenben!!!!!!!!!!!!

Bivalyrobi 2010.03.24. 22:17:42

A Jobbikosoknak is lehet "sötét múltjuk", de ha tanulnak belőle, és látják, hogy mit rontottak el, akkor elindultak a haladás útján. A konzumidióták agymosottak vagy a rendszer kedvezményezettjeinek gyerekei, akiknek telik benzinfaló autóra meg egyébre és ez kielégíti őket, csak ha már apuci anyuci nem lesz, akkor seggbe tolja őket a mai kisebbség, a jövendőbeli többség...

Komcsinátor 2010.03.24. 22:46:06

Mindazonáltal helyes a felismerés, hogy a Jobbik és az LMP "generációváltó" pártok.
Eleve a Fideszt és az MSZP-t egy generációs szakadék választotta - választja el egymástól, ahogy mondták:
Fideszes csak születik, MSZP-s csak kihal! :-)
Rábasztak, mer' Jobbikos született! :-)
De a lényeg: A jelenlegi pártok valójában nem ideológiákat hanem egymással kibékülni nem tudó generációkat jelölnek.

Jacko__ 2010.03.24. 22:47:59

Szerintem pedig a blog iroja abszolut nincs kepben arrol, hogy a mai vilag hogyan mukodik. (Meg egy masik postba kellett beleolvasnom, hogy ez lejojjon.) Es ki kell, hogy abranditsam: hiaba probal folenyesen okoskodni a nagyon komoly elettapasztalataval; az egyreszt kurvara nem relevans mar, masreszt pedig annyira egyebkent sem okos, mint amilyennek hiszi magat.

bonyenko 2010.03.24. 23:02:53

@Komcsinátor: nagyon egyetértek az utolsó monatoddal.
vajon honnan ez a generációkba tömörülés? más országokban is így működik?

bonyenko 2010.03.24. 23:06:56

@Jacko__: de azért a kacsamesebréking Antall-halálhír nekem is emlékezetes volt, már ezért jó, hogy megírta ezt a szösszenetet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.03.24. 23:12:45

Nem lenne semmi baj az írással, ha

1. Ablak nem általánosítaná a saját véleményét, érzéseit, stb. (a táblázatig tartó rész).

2. Ablak nem vonna le általánosító következményeket a barátaival (ismerősök, stb.) folytatott vitákból (a táblázat).

Bécsi lakos 2010.03.24. 23:21:14

Draga jo Keller Dezso, nyugodjon bekeben: "maszek" - magan szektor.

hu.wikipedia.org/wiki/Kell%C3%A9r_Dezs%C5%91

nocibambi 2010.03.24. 23:49:54

farmermellény az egész blognak...

vincere 2010.03.25. 00:25:21

sokminden nem stimmel ezzel a poszttal, ezt kifejtettétek már, én még hozzátenném, h. időben is elég nagyra sikeredett ez a generáció. aki Kacsameséket nézett akkor meg fiatalon az induló Friderikuszt, az baromira nem szavazott még az első választásokon, ez az Orbán Viktoros utalás egyáltalán nem illik bele a képbe.
a poszt első része akár még elgondolkodtató is lenne, a táblázat viszont röhejes

Drang 2010.03.25. 00:41:59

Szánalmas LMP-propaganda. A stílusa pedig kínosan emlékeztet a munkásmozgalom hőskorában a félművelteknek írogatott kiskátékéra.

ktami 2010.03.25. 00:55:44

az akkor Kacsameséket nézők nagy többsége nem elsőszavazó, már 4 éve is szavazott - bár tudom, nem ez volt a lényeg :)

szemesnek áll a világ-aki szemtelen 2010.03.25. 04:26:49

hah,ismerlek téged kispubi.te vagy,akit úgy hívtunk gimiben:

f é l k e g y e l m ű:)ne haragudj meg.tudod,mimden osztyában

van egy ilyen.

butitájm,picsába...

nem hittem,h vmi feldob ma,faszkalap...

Derecske 2010.03.25. 05:40:25

Ha a cikk írója picit mélyebben is belelátna az ifjú politikusok életébe, akkor már nem az idealista szó jutna a többségükről eszébe. A velejéig romlott pártközegben hamar elfogadott lesz, hogy a tisztességes munka helyett a párttagozatok kisebb-nagyobb (aktivista) juttatásait válasszák (azt ugye tudjuk, látjuk, hogy a pártok honnan szerzik erre a pénzt), aztán idővel leeshet valami képviselőség és felügyelő bizottsági, igazgatósági tagság is. A képviselőséget gátlástalanul igyekeznek pénzre váltani, és a felettük álló politikusok nagyobb korrupciós ügyeiben is segítenek. Ezért szintén leesik nekik egy kis jutalék, de közben arra ácsingóznak, hogy minél előbb ők is a nagy konchoz kerüljenek. Szóval a többségük nem idealista, hanem szánalmas törtető (illetve ha nem lép ki idejekorán a pártból, nagyon hamar azzá válik). Ez a mai közeg, s ez azért is elszomorító, mert így még csak azt sem mondhatjuk, hogy a korrupt politikusok kiöregednek. Mert zuschlágok tucatjai toporognak a nyomukban - az összes pártban.

Derecske 2010.03.25. 05:46:05

Ja, és a jó részük már eleve úgy választ pártot, hogy hol tud jobban érvényesülni... (Nagyobb párt középmezőnye, vagy kisebb párt könnyebben elérhető élmezőnye (a jól fizető mérleg nyelve szerepkörrel?) Ha nem jött be a választás, esetleg idővel "átigazol" máshová. Megteheti, mert a választók könnyen felejtenek, s nem büntetik. És hát az alternatívája is többnyire ugyanilyen...

Rá Dios 2010.03.25. 07:09:24

"A szerző a fent említett generáció tagja, ám egyik poltikai párt sem tudja soraiban."

Értem. LMP. Lehetsz Másképp Párttag.
Tehát titokban vagy a második tagja, ők sem tudnak róla :-)

Noda10 2010.03.25. 07:10:16

Derecske törtetős víziójával értek egyet.
A post tényleg a táblázatig jó. Mellesleg kissé visszatetszést kelt, hogy a Jobbik létező gazdasági programját (ami mindegy mi a retorika ugyebár) – miszerint egyenlő adózást a külföldi tőkére is – sarkítva kifigurázod, míg az LMP nem létező (vagy nem ismert) terveiről úgy beszélsz, mint egy működőképes alternatíva. NA ez a gáz...

mirage8 2010.03.25. 07:32:39

En is epp akkor neztem a Kacsameseket... teljesen kiboritott, hogy felbeszakitottak...

Terézágyú 2010.03.25. 07:46:14

Szidják a jobbikosok ezt a cikket? Akkor biztos jó lehet :))))

Aron M 2010.03.25. 08:09:16

@Terézágyú:

én nem vagyok jobbikos viszont ez a cikk látványosan mélyprimitív.

queenlly 2010.03.25. 08:32:27

@Derecske: én is veled értek egyet
A cikk jó lenne, de már az a mondat, hogy:
"Fiatal politikai múltjukból eredően közös jellemzőjük, hogy mindannyian idealisták." nevetséges!!!! A táblázatról már inkább nem is szólok.
Sajnos ismerek jó párat ezek közül az "idealisták" közül és jó párat, akik még csak nem is parlamenti, hanem önkormányzati szinten dolgozták be magukat. Egyetlen eredendően közös jellemzőjük van, hogy a politikát nagyon jó üzletnek tartják.
Aki ezt írta vagy végtelenül naív, vagy végtelenül buta.

blacklord 2010.03.25. 09:17:16

Elég vicces ez az anyag, kicsit olyan nekiesik az LMP kultúráltan a Jobbiknak-féle. A Jobbikosok előre kalkulálható dühödt csaholásán meg SZDSZ 2.0-zásán (mert ők is így indultak, persze, akkor ti mi lesztek, Fidesz 2.0??) meg lassan nagyon jól szórakozok...

lobelt_ledfold 2010.03.25. 09:23:51

Nem tökéletes, messze nem az, de akadnak benne magvas gondolatok és a táblázatig a levezetés is aranyos. Én 32 éves vagyok, nagyjából stimmel :-)
Amúgy a táblázatot már nehéz lenne objektívnak tekinteni, de ettől függetlenül érdekes nézőpont, összességében nekem tetszett, mégha most már egy pillanatra sem fontolnám meg az LMP-re szavazást.

céerem 2010.03.25. 09:30:34

Nagyon tetszett a cikk. Sokszor hittem, hogy nem normális, hogy nem lázadok a "régi rendszer" ellen, de aztán rájöttem, hogy végül is mi a fene ellen lázadjak a Kaertner Strasse-ról, kötelező orosz tanulás nélkül, stb., már nincs régi rendszer. Kicsit inkább az új ellen lázadok.
A táblázatokról annyit, hogy jók, csak a megnevezések nem jók, és lehet, hogy sokan kikérik maguknak a beskatulyázást, de akinek nem inge nem veszi magára. Az mondjuk nem tetszik, hogy a fiatalok - a posztíró szerint - két tábort gyarapíthatnak: vagy a Jobbikét, vagy a műcivil, Sólyom-mozgatta LMP-ét. Én egyikbe sem tartozom, bár inkább "előretekintő idealista" vagyok, de sosem szavaznék az LMP-re.
A fiatal politikusok világát közelről ismerőként azért egyetértek @Derecskével is, mert lehet, hogy a fiataloknak változtatniuk kellene a rendszeren, de ehelyett úgy látom, hogy inkább betagozódnak, a részévé válnak és örülnek, ha benne tudnak maradni. Egy idősebb politikustól hallottam: "Konzervatívabbak vagytok, mint mi, 45-50 évesen." Elgondolkodtató.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.03.25. 10:07:45

@Derecske: Nem is a politikus az idealista, hanem a választója.

céerem 2010.03.25. 11:29:06

A kommentek elmaradásából is látszik, hogy mennyire "érdeklődik" az érintett generáció a politika iránt... :-(

céerem 2010.03.25. 11:32:44

@-JzK-: @Bivalyrobi: Nem, nem, nem. Csak jól elhitették. LMP=Sólyom László

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.03.25. 11:46:40

@céerem: Érintett generációnak vagy korán van vagy dolgozik / tanul ebben az időszakban
süti beállítások módosítása